ERP en PLM zouden niet goed samengaan, zo gaat het verhaal. In sommige bedrijven zitten de systemen elkaar inderdaad in de weg. Maar of dat nu aan de systemen zelf ligt… Net zoals in gezinnen met zowel een kat als een hond begint de oplossing vaak bij het baasje.
Sommige discussies zullen we in Nederland waarschijnlijk nog heel lang blijven voeren. De toekomst van Zwarte Piet bijvoorbeeld, of de invulling van de backpositie in het Nederlands elftal. Op veel verjaardagen hebben deze kwesties al tot verhitte discussies geleid. Maar er is één kwestie die ons land nóg meer tot op het bot verdeelt: hond of kat? De voorkeur voor het ene huisdier (lief, leuk) gaat vaak samen met een uitgesproken afkeer van de andere (harig, stinkt).
Iedereen een eigen plek
Als er één ding is waar uitgesproken ‘hondenmensen’ en ‘kattenpersonen’ het meestal nog wel met elkaar over eens kunnen worden, is dat beide dieren niet goed samengaan. Maar is dat eigenlijk wel zo? Genoeg mensen hebben zowel een hond als een kat in huis en in veel gevallen kunnen ze ook nog eens prima met elkaar overweg. Hun geheim? Iedereen heeft een eigen plek. De hond is bijvoorbeeld het liefst in de keuken en de woonkamer, terwijl de kat de bovenverdieping heeft of de hort op is in de tuin. Het enige waar dan nog over nagedacht moet worden is het gangetje waar ze elkaar steeds tegenkomen en waar ze elkaar in de weg kunnen zitten.
Waarom deze analogie? Nou, veel bedrijven ervaren een soortgelijk probleem bij het gebruik van zowel een Enterprise Resource Planning (ERP) en een Product Lifecycle Management (PLM) systeem. In sommige gevallen is het veronderstelde niet samen kunnen gaan van de twee zelfs een reden om wél een ERP-systeem te hanteren, maar geen PLM-systeem te gebruiken. En in weer andere gevallen worden bepaalde taken uitgevoerd met het ERP-systeem, terwijl het PLM-systeem eigenlijk veel geschikter is, of andersom. Met andere woorden, als het gaat om de applicatiearchitectuur hebben bedrijven hun eigen ‘kat-versus-hond’ gevecht.
Anders, maar toch ook hetzelfde
PLM en ERP hebben andere achtergronden, maar ergens raken ze elkaar. Precies op dat raakveld ontstaan discussies. Er zijn bepaalde werkgebieden waar de verdeling helder is, bijvoorbeeld het beheer van allerlei ontwerpdata. Dat is overduidelijk PLM. Net zoals het beheer van logistieke en financiële data “ERP written all over it” heeft. Maar hoe zit het met de werkvoorbereiding? Werkvoorbereidingen kunt u beheren in PLM, maar ook in ERP, dat de werkvoorbereiding koppelt aan de planning.
En wat als in het ene systeem iets verandert, met gevolgen voor het andere? Een wijziging in een tekening bijvoorbeeld, waardoor de werkvoorbereiding verandert. Welk systeem bevat dan het origineel en welke de afgeleide versie? Wie volgt wie? Veel bedrijven worstelen met applicatie-architectuur. Vaak volgen zij het advies op van de leverancier, die hen inlicht over de mogelijkheden van hun pakket. Logistiek en financieel georiënteerde mensen zullen dan eerder geneigd zijn het advies van de ERP-leverancier te volgen, terwijl medewerkers aan de ontwerp/engineering-kant wellicht meer waarde hechten aan het advies van de PLM-leverancier. En zo ontstaat ook binnen de bedrijfsmuren een kat-versus-hond-discussie
Denk vooral zelf na
Feit blijft dat de verschillende bedrijfssoftwaresystemen cirkels vormen, die op bepaalde gebieden overlappen. Het oor alleen te luister leggen bij de leverancier gaat dit niet oplossen. Wat wel nodig is, is inzicht in een toekomstbestendige applicatiearchitectuur. Denk zelf na en ga vooral niet alle functionaliteiten in een softwarepakket toepassen, alleen omdat het erin zit. Blijf zelf nadenken. Kijk nu eens naar de raakvlakken waar problemen ontstaan, vorm een beeld en kom gaandeweg tot een betere inrichting van het gangetje waar de kat en de hond elkaar steeds weer tegenkomen. Het resultaat kan verbluffend zijn. Met de juiste aandacht en liefde voor beide systemen worden ze nog eens elkaars beste vrienden.
Meer weten over een toekomstbestendige applicatie-architectuur met PLM en ERP? Lees hier verder over hoe je het maximale uit beide systemen haalt. Of neem direct contact op met Peter Marijnen.