Hoe kan ik als bedrijf starten met Business Software Architectuur?
Heb je het gevoel dat je softwareoplossingen niet goed op elkaar aansluiten en je bedrijfsprocessen vertragen? Dan is het tijd om serieus te kijken naar Business Software Architectuur!
In deze laatste blog van onze driedelige serie gaan we in op hoe je kunt starten met het opzetten van een succesvolle architectuur. We behandelen:
De juiste mensen en rollen
De ‘juiste’ architect
De architect vertaalt bedrijfsprocessen naar passende Business Software en koppelt deze aan de strategische doelen van de organisatie. Grote bedrijven hebben vaak meerdere architecten zoals een enterprise-architect (overziet het geheel), domeinarchitect (specifieke onderdelen) en solutionarchitect (technische oplossingen). Kleinere bedrijven combineren deze rollen vaak in één functie.
Interne teamleden
Intern zijn business owners en key-users onmisbaar. Business owners beheren de bedrijfsprocessen, terwijl key-users feedback geven vanuit hun ervaring met de systemen. Deze proceskennis moet intern worden geborgd, vooral bij kernsystemen die de bedrijfsvoering direct beïnvloeden.
Externe specialisten
De inzet van externe experts hangt af van interne kennis. Zo kunnen applicatie- en integratiespecialisten en projectmanagers je ondersteunen bij technische uitvoering en coördinatie. Het is vaak slim om een partner, zoals Skopos, te betrekken die zowel proces- als applicatie-expertise biedt. Zo’n partner vult de organisatie aan en helpt om een alomvattende blik te behouden.
Essentiële documenten en producten
Tijdens het traject voor Business Software Architectuur worden diverse documenten en producten opgeleverd die richting en structuur bieden.
Beschrijft de huidige en toekomstige bedrijfsprocessen en wordt opgesteld met input van business owners, key-users en procesexperts. De architect bewaakt de haalbaarheid.
Dit beleidsdocument beschrijft hoe software de processen en data moet ondersteunen. Afspraken worden vastgelegd met architecten, applicatiespecialisten en business owners en goedgekeurd door de stakeholders.
Met behulp van een matrix wordt de blauwdruk vertaalt naar concrete softwareoplossingen zoals CRM of ERP. In workshops bepalen business owners, key-users, architecten en applicatiespecialisten hoe deze software de processen gaat ondersteunen.
Dit visuele ontwerp toont de benodigde software en integraties. Het wordt getekend door de architecten, goedgekeurd door interne betrokkenen en gebruikt in toekomstige workshops.
Schetst de stappen waarin de doelarchitectuur wordt gerealiseerd. Planningssessies leiden tot een stapsgewijs implementatieplan, opgesteld door programma- en projectmanagers.
Het startpunt om te bouwen aan jouw digitale fundering.
Neem contact opOndersteunende systemen en tools
Voor een succesvolle Business Software Architectuur heb je verschillende systemen en tools nodig om informatie te verzamen en vast te leggen.
Systemen van architecten
Procesarchitecten gebruiken tools zoals Mavim of Sensus om bedrijfsprocessen zoals inkoop of verkoop in kaart te brengen. Applicatiearchitecten gebruiken tools zoals draw.io om softwareoplossingen zoals CRM of ERP te visualiseren. Samenwerking en het delen van voortgang gebeurd via samenwerkingsplatformen zoals Teams.
Systemen van programmamanagers en projectmanagers
Deze managers gebruiken samenwerkingsplatformen zoals Teams voor projectbeheer. Soms wordt extra projectmanagementsoftware ingezet om voortgang en mijlpalen te monitoren.
Systemen van gebruikers
Business owners en key-users leveren input aan de architecten. Ze gebruiken analyse- en communicatietools zoals Jira en Teams om met het projectteam samen te werken en informatie te delen.
Systemen van (externe) specialisten
Externe specialisten gebruiken tools die gericht zijn op hun expertise, zoals iPaaS (voor het koppelen van systemen). Ze werken nauw samen met het interne team via samenwerkingsplatformen zoals Teams voor afstemming.
De kracht van platformen
Platformen bieden flexibiliteit en maken integraties tussen verschillende systemen mogelijk. Veelgebruikte platformen zijn:
Voor effectieve communicatie en samenwerking binnen projectteams. Denk aan Teams.
Om systemen snel aan elkaar te koppelen zodat datastromen flexibel beheerd kunnen worden.
Voor het opschonen, migreren en beheren van data tijdens en na livegang.
Voor het snel ontwikkelen van specifieke oplossingen zonder veel programmeerkennis. Dit bespaart tijd en maakt aanpassingen eenvoudiger.
Voor het implementeren van de meest effectieve processen, wat de efficiëntie verhoogt.
De kracht van deze platformen komt naar voren wanneer ze samenwerken, bijvoorbeeld door apps binnen een Low-code platform die via iPaaS gekoppeld worden aan ERP-systemen.
Voorbereidingen
Voor het traject
Het is belangrijk om het juiste team samen te stellen. Focus op mensen met de juiste houding; vaardigheden kunnen later worden ontwikkeld. Zorg voor een breed gedragen missie, visie en strategie die zowel de directie als de werkvloer ondersteunt. Verzamel relevante procesdocumenten zoals ISO-handboeken en breng de huidige IT-omgeving goed in kaart.
Tijdens het traject
Blijf het team en de voortgang continu evalueren en zorg dat de juiste randvoorwaarden op tijd zijn ingevuld. Dit kan betekenen dat ondersteunende platformen operationeel zijn of dat data tijdig is opgeschoond. Houd de planning flexibel en bereid je voor op mogelijke veranderingen.
Skopos
Bij Skopos begeleiden we je van start tot finish bij het ontwerpen en implementeren van jouw Business Software Architectuur. Samen zorgen we voor een oplossing die je bedrijfsprocessen niet alleen ondersteunt, maar ook klaar is voor toekomstige groei.
Ben je klaar om jouw IT-landschap naar een hoger niveau te tillen? Neem contact met ons op en ontdek hoe Skopos je kan helpen bij het realiseren van een efficiënte en schaalbare architectuur die jouw organisatie vooruit helpt.