Blogs

Waarom je aan de slag moet met Business Software Architectuur

Word jij ook gek van software die niet goed samenwerkt en je bedrijfsprocessen vertraagt? Dan wordt het tijd om Business Software Architectuur!

Dit tweede blog uit onze vierdelige reeks laat zien waarom een goede Business Software Architectuur onmisbaar is voor het succes van jouw bedrijf.

De volgende onderdelen komen aan bod:

Groei verder met de juiste business software

Problemen oplossen met Business Software Architectuur

Veel bedrijven ervaren inefficiëntie en frustratie doordat hun software niet goed is afgestemd op hun bedrijfsprocessen. Business Software Architectuur kan structurele oplossingen bieden voor deze problemen:

 

1) Het systeem werkt niet voor mij, ik werk voor het systeem

Je ziet vaak dat systemen medewerkers meer werk opleveren dan dat ze uit handen nemen. Dit komt doordat de systeeminrichting en de bedrijfsvoering niet meer op elkaar aansluiten.

Business Software Architectuur brengt processen in kaart, identificeert knelpunten en maakt een Roadmap om deze aan te pakken. Dit kan leiden tot nieuwe software of optimalisatie van bestaande systemen, zodat de software jou ondersteunt in plaats van andersom.

 

2) Eilandautomatisering, Legacy-systemen en Spaghetti-software

  • Eilandautomatisering: elk onderdeel van een bedrijf werkt in zijn eigen systeem, met weinig input van andere afdelingen. Vaak moet data handmatig worden overgetypt.
  • Legacy-systemen: verouderde en niet-gebruiksvriendelijke systemen die moeilijk te onderhouden zijn.
  • Spaghetti-software: onlogisch functionerende systemen waarbij niemand weet hoe alles in elkaar steekt.

Business Software Architectuur kan zorgen voor meer focus op de technische aard van de problemen. Zo moeten vaak oude systemen blijven werken of gemoderniseerd worden.

 

3) Onverklaarbare IT-uitgaven

Hoge IT-uitgaven zijn vaak het gevolg van een gebrek aan interne ICT-kennis en leiden tot achterstallig onderhoud. Business Software Architectuur rationaliseert deze uitgaven door overbodige systemen te elimineren en noodzakelijke software te vereenvoudigen.

 

4) Overige symptomen die we regelmatig tegenkomen:

• Het bedrijf wordt gemanaged met Excel;
• ‘Lokale helden’ die alles draaiende houden;
• Bij elk project zijn dezelfde personen betrokken;
• Er zijn veel goede ideeën en initiatieven, maar niets wordt afgerond.

Het startpunt om te bouwen aan jouw digitale fundering .

Strategische doelen efficiënt realiseren met Business Software Architectuur

In het eerste blog zijn vier situaties benoemd waarvoor je Business Software Architectuur kunt inzetten. Hieronder gaan we er verder op in:

 

1) Business-IT alignment (complexe vervangingsvraagstukken)

Bij complexe vervangingen heb je vaak met meerdere projecten te maken. Skopos scheidt basisimplementaties van optimalisaties met een stapsgewijze aanpak en een duidelijke routekaart zodat iedereen ‘aan boord’ blijft en de veranderingen soepel verlopen. Een sterke technische architectuur en een goed geplande livegang zijn essentieel.
Solution mapping is cruciaal en wordt complexer bij vervangingsvraagstukken met meerdere projecten.

 

2) ‘One way of working’ (bv. na fusies en overnames)

Bij fusies en overnames is een uniforme werkwijze belangrijk. Drie kritieke aandachtspunten:

1. Toereikende blauwdrukken voor alle betrokken bedrijven. Het is de belangrijkste input voor Business Software Architectuur.

2. Extra analyse om te zien welke bedrijfsprocessen en business software van toepassing zijn op welk bedrijf.

3. Methode van livegang kiezen. Het systeem kan in één keer voor alle bedrijven live gaan (Big Bang-aanpak) of geleidelijk worden uitgerold. Hierbij wordt getoetst welke methode de minste complexiteit oplevert.

 

3) In-control komen met bedrijfsprocessen en -software

Snelgroeiende bedrijven verliezen vaak de controle over hun bedrijfsprocessen en business software. De Skopos-methodiek herstelt deze controle door te standaardiseren, automatiseren en de juiste softwareoplossingen te implementeren.

 

4) Ontwikkelen van bedrijfsprofessionalisering of organisatorische volwassenheid

Een achterliggende reden voor bedrijfsprofessionalisering of organisatorische volwassenheid is vaak het niet langer kunnen voldoen aan klanteisen uit de keten.

De Skopos-methodiek helpt door unieke bedrijfsprocessen te behouden, belanghebbenden te betrekken, effectieve blauwdrukken op te stellen en flexibele architectuur (Loosely Coupled Architecture) te gebruiken.

De ‘gratis’ bijvangst van Business Software Architectuur

Er zijn veel bijkomende voordelen aan Business Software Architectuur. Dit is een top 4:

  1. Helpt bij het toetsen van je strategie om te zorgen dat deze goed aansluit op je architectuur.
  2. Vergroot de vakinhoudelijke kennis op directie- en managementniveau, wat essentieel is voor strategische besluitvorming.
  3. Bereid je voor op certificeringen zoals internationale standaarden voor kwaliteitsbeheer (ISO-certificeringen).
  4. Helpt bij het evalueren van het functiehuis om te bepalen of aanpassingen nodig zijn voor betere procesondersteuning.

Business Software Architectuur als preventief middel

Een nulmeting of ‘Pressure Cooker’ kan inzicht geven in de huidige staat van jouw Business Software Architectuur en waar je staat in vergelijking met de markt.

Skopos analyseert je bedrijfsprocessen, business software, integraties en de indeling van werkzaamheden. Hierbij wordt er rekening gehouden met de bedrijfsstrategie en de status van alle technische ICT-aspecten. Dit toont waar verbeteringen nodig zijn en helpt bij het starten van projecten.

Skopos

Bij Skopos begeleiden wij je bij jouw architectuurtraject, van begin tot eind. Samen werken we aan een oplossing die aansluit bij jouw bedrijfsdoelen en operationele behoeften én toekomstbestendig is.

 

Klaar om de volgende stap te zetten? Neem contact met ons op en ontdek hoe Skopos je kan helpen bij het ontwerpen en implementeren van een effectieve Business Software Architectuur. 

    Lees verder!
    Blogs

    Change management in jouw verbetertraject: in 8 stappen naar een succesvolle verandering

    In de meeste aanvragen die wij krijgen, ligt de focus op ICT-systemen en functionaliteiten en is er weinig aandacht voor de mensen die met de tools moeten werken. Skopos pakt het anders aan. Natuurlijk helpen we je bij het vinden van business software waarmee je jouw bedrijfsprocessen zo effectief mogelijk kunt inrichten. Maar daarbij stellen we altijd de medewerkers centraal, net als de bedrijfsdoelen waaraan de software moet bijdragen. Een nieuw systeem is immers slechts een hulpmiddel – alleen mensen kunnen processen borgen en verbeteren.

    Onze aandacht voor de mensen en de veranderingen waar zij mee te maken krijgen bij nieuwe business software zit in alle facetten van onze werkmethode ingebakken. Benieuwd hoe we zorgen dat medewerkers verandering omarmen? Dát lees je in deze blog.

    Blogs

    De onmisbare rol van CRM voor jouw bedrijf

    De marktdynamiek verandert voortdurend. Daarom is het voor bedrijven essentieel om niet alleen hun interne bedrijfsprocessen te optimaliseren, maar ook om krachtige en duurzame klantrelaties te bouwen. Een CRM-systeem, oftewel Customer Relationship Management-systeem, kan hierbij een belangrijke rol spelen. Deze tool helpt bedrijven hun klantgegevens en interacties te beheren, processen te automatiseren en de communicatie met klanten te verbeteren.

    Lees verder om te ontdekken waarom dit een goede investering is en hoe het bijdraagt aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het versterken van klantrelaties.

    Blogs

    “PLM? Zegt me niks!” – aldus de CFO!

    Veel bedrijven trekken aan een kar met vierkante wielen. De medewerkers zijn er zó druk mee dat er geen tijd overblijft om iets beters te bedenken. Door chaotische processen loopt de boel bepaald niet op rolletjes. Maar ach, we zijn eraan gewend geraakt…