PLM-implementatie, maak er een ploegenrace van!

U kent ze vast wel, die paardenrace-attracties op de kermis of ergens anders. Razend spannend zijn ze. Bereikt uw paard als eerste de finish?

Winnen willen we allemaal. En vaak zijn we geneigd dit te vertalen naar individueel succes. Helemaal niet zo gek, in heel veel sporten en spellen werkt het ook gewoon zo. Zoals in de genoemde paardenrace. Bij een PLM-implementatie werkt het net even anders. Wedden op één paard is hier nooit een goed idee. En winnen doe je hier samen.
 
Dit werd ons recent nog maar weer eens duidelijk. Wij doen mee aan het “PLM Awareness”-experiment, vanuit het SMART Industry samenwerkingsverband E-PLM2.0 in Oost-Nederland. Dit is een groep bedrijven en  kennisinstellingen, die samen zoeken naar manieren om Product Lifecycle Management in de eigen organisaties te verbeteren.
 
Voor het experiment onderzochten wij of het (top)management in bedrijven zich wel genoeg bewust is van de toegevoegde waarde van PLM (tip: weet u dit niet, kijk dan even hier). Een groot aantal interviews werd afgenomen en de resultaten hiervan gedeeld in een workshop.

PLM-implementatie een ploegenrace?

De belangrijkste les uit de workshop? Een PLM-implementatie is het meest succesvol als de verschillende lagen in een bedrijf hun eigen bijdrage leveren.
 
Hierin schuilt het grote verschil met de paardenrace op de kermis: in plaats van een individuele race, waarbij elk paard als eerste de finishlijn wil bereiken, trekken de paarden gezamenlijk op. Zij moeten juist niet te veel uit de pas gaan lopen. Het wordt dus een soort ploegenrace, waarbij de paarden elkaar aanmoedigen harder te gaan lopen en samen de finish bereiken.

Trek samen de kar bij een PLM-implementatie

Dit inzicht hebben wij verkregen tijdens de workshop van het experiment. Elk bedrijf dat bezig is met een PLM-implementatie, of hier nog aan moet beginnen, moet ervoor zorgen dat het project niet op één van de drie lagen blijft steken. Op elk niveau moeten initiatieven gaan lopen die elkaar versterken. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat medewerkers op tactisch/operationeel niveau de kar trekken, maar het project wordt onvoldoende ondersteund vanuit het management, dan zet dit een rem op het resultaat.
 
Hoe funest dit is, weet elk bedrijf dat te maken heeft gehad met haperende IT-trajecten (en dit zijn er nogal wat). Deze duren namelijk waarschijnlijk twee keer zo lang als de bedoeling is, pakken twee keer duurder uit en leveren aan het einde van de rit ook nog maar de helft van het beoogde resultaat op. Alle reden dus om van de PLM-implementatie een echte ploegenrace te maken, waardoor het aan de finishlijn ook echt een feestje voor iedereen wordt.
 
Daarom deze vraag aan bedrijven die bezig zijn met PLM of elk ander IT-traject: hoe verloopt uw eigen race eigenlijk?
 
Dan blijft er nog een vraag over. Gaan PLM en ERP wel goed samen? Peter beschrijft zijn ervaring in “PLM & ERP: een kat-versus-hond gevecht?”
 
Wilt u weten wat uw kansen zijn met PLM? Ontdek er hier meer over en hoe u dit ook kunt organiseren.
PDM-PLM selectieOf stel direct uw vraag aan Peter Marijnen.