Kun jij je echt bezig houden met je passie, engineering. Of ben je 50% van je tijd op zoek naar productdata.
Papieren archieven hebben plaatsgemaakt voor digitale opslagsystemen, maar deze digitalisering heeft nog niet alle uitdagingen verholpen. Doordat productdata veelal over verschillende systemen verdeeld is, hebben veel bedrijven problemen met het beheren van deze productdata. Daarnaast kijken organisaties wel eens verlekkerd naar de laatste ontwikkelingen, zoals Augmented en Virtual Reality, maar lopen dan vaak in mijn ogen wel héél erg op de zaken vooruit. Wat mij betreft moet je eerst je basis op orde hebben: waar staat je productdata opgeslagen, hoe beheer je de data en wat wil je ermee gaan doen? Veel bedrijven moeten deze slag overduidelijk nog slaan.
Er gaat veel productdata door bedrijven in de productiebranche heen. Ga maar na: honderden of soms duizenden onderdelen per machine, met voor ieder onderdeel verschillende CAD-tekeningen, productspecificaties en productiedocumenten. Bovendien veranderen deze geregeld: Tekeningen worden bijgewerkt, specificaties wijzigen en productiedocumenten worden aangepast. De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat dit gelukkig allemaal niet meer handmatig hoeft. Zoals al eerder opgemerkt zie ik dat productdata nu gefragmenteerd en binnen het bedrijf wordt opgeslagen in verschillende datasystemen. Dit levert grote uitdagingen op het vlak van productdatabeheer op.
Als productdata door het bedrijf heen ‘vliegt’, hoe weet u dan zeker of u in de juiste versie werkt? Straks blijkt het meest recente document elders te staan en is al uw werk voor niets geweest! Het gebruik van verschillende opslagsystemen vormt een gevaar voor een efficiënte bedrijfsvoering. Voordat u het weet is iedereen de hele dag bezig met het zoeken, opvragen en verifiëren van de meest recente data en documenten. Doodzonde! Is dit probleem herkenbaar voor uw bedrijf? Troost u, u bent niet de enige. Veel organisaties lopen op dit moment tegen de grenzen van hun beheersystemen aan en zijn op zoek naar manieren om zaken als versiebeheer goed te organiseren. Een goede visie op Product Lifecycle Management (PLM) kan een oplossing bieden voor deze problematiek.
Op één plek
Door alle productdata vanuit één centrale plek te beheren, zorgt u ervoor dat iedereen binnen de organisatie altijd naar de juiste productdata en revisies kijkt. Ook zijn en blijven productdata en -structuur (as designed, as build en as maintained) hiermee consistent ten opzichte van elkaar en wordt verwarring voorkomen.
Niemand hoeft zich dus nog af te vragen of specificatiedocument versie 02 hoort bij de gereviseerde CAD-tekening 03 en de testspecificatie 01. Alles staat immers overzichtelijk en inzichtelijk bij elkaar. En welke wijzigingen er uiteindelijk wel en niet zijn verwerkt in volgende versies? Ook dat valt eenvoudig op te vragen, vanaf iedere daarvoor toestemming verleende PC, laptop of iPad ter wereld.
De basis eerst
Ik hoor veel bedrijven spreken over de nieuwste technologische toepassingen zoals Augmented en Virtual Reality. Super mooie en handige toepassingen natuurlijk. Rond digitale testvarianten van installaties kunnen lopen alsof u in de productiehal zelf staat, nog voordat er één bout in een moer is gedraaid, dát is pas efficiënt!
De waarheid is echter dat een groot deel van de productiebranche allereerst aan de slag moet met het leggen van een solide basis met betrekking tot hun productdatastromen, wil dit ooit tot de mogelijkheden gaan behoren.
Heeft u duidelijk in beeld welke productdata er allemaal door uw bedrijf stroomt en hoe dit precies gebeurt? Het is belangrijk om dit allereerst in kaart te krijgen, want hiermee valt al veel winst te behalen.
In de praktijk merk ik dat veel bedrijven tegen deze opgave aanhikken en niet weten waar ze moeten beginnen. Vanuit Skopos hebben we hier gelukkig veel ervaring mee.
Benieuwd hoe ik u kan helpen en wat dit u oplevert? Lees bij onze methodiek meer over de PLM Pressure Cooker en neem vandaag nog contact met mij op!
Peter Marijnen