iPaaS

iPaaS verbindt informatiesystemen moeiteloos in de cloud

Een ‘stekkerdoos’ voor uw bedrijfsapplicaties, een rotonde of een Zwitsers zakmes waarmee u elke koppeling tussen bedrijfsinformatiesystemen tot stand brengt? Een modern integratieplatform combineert het allemaal. Steeds meer bedrijven zetten hiermee de volgende digitale stap.
 
Door elke organisatie lopen verschillende datastromen en worden er verschillende systemen (al dan niet in de cloud) ingezet. Werken deze stromen en systemen wel goed samen? In veel bedrijven is dat helaas niet het geval. Dit leidt tot problemen als een bedrijf bijvoorbeeld een e-commercekanaal opent. Informatie op de website moet niet alleen actueel zijn, maar ook in verbinding staan met backend-systemen voor bijvoorbeeld de voorraden of klantinformatie. En als een klant de servicedesk belt met een vraag of klacht, is het niet ideaal als servicemedewerkers steeds in verschillende applicaties moeten kijken voor de oplossing.
 
Vooral oudere systemen zijn lastig aan elkaar te koppelen, maar ook bij nieuwere software werkt de onderliggende applicatiearchitectuur niet altijd goed mee. Tegelijkertijd is er in veel organisaties wél de wens om meer uit applicaties te halen, om de klantreis te verbeteren of data te gebruiken met nieuwe diensten uit de cloud. Juist deze dubbele uitdaging zorgt ervoor dat bedrijven steeds vaker kijken naar cloudgebaseerde integratieplatformen. Zij zien in een iPaaS (Integration Platform as a Service) de best mogelijke tool om hun data, processen en applicaties met elkaar te verbinden.

Technologie ontwikkelt zich snel

Een iPaaS is ten eerste een ‘stekkerdoos’ om de applicaties in te prikken. Ten tweede is het ook een rotonde, waar data uit alle processen samenkomt. En ten derde is het een Zwitsers zakmes, waarmee op een gebruikersvriendelijke manier koppelingen tussen applicaties tot stand worden gebracht. IPaaS-systemen zijn de opvolgers van wat vroeger Middleware en daarna een Enterprise Service Bus heette. Deze oude systemen waren voor bedrijven buiten de corporate wereld vrijwel onbetaalbaar en vroegen bovendien veel technische kennis. De laatste jaren heeft de technologie zich echter sterk ontwikkeld tot de huidige generatie iPaaS-systemen, die net als de meeste moderne applicaties gewoon in de cloud draaien en communiceren via standaard API’s. Waar het architectuur betreft ondersteunen deze even gemakkelijk cloudgebaseerde oplossingen als on-premise en hybride bedrijfsinformatiesystemen

Businesscase iPaaS

Wat is nu de businesscase voor een iPaaS? In de kern is het heel eenvoudig: hoe meer informatiesystemen binnen je organisatie, hoe meer potentiële integraties en mogelijkheden om deze systemen met elkaar te laten samenwerken. Aan de gebruikerskant gaat het ook over gemak: met een systeem als datahub wordt altijd vanuit één waarheid gewerkt, wat processen versnelt en de kans op fouten verkleint. Vanuit technologisch perspectief is de ‘low-code’ of zelfs ‘no-code’ benadering van iPaaS-systemen een voordeel. Doordat ze werken met kant-en-klare scripts is diepere kennis van programmeren niet langer nodig. De integratie van informatiesystemen zonder iPaaS vraagt daarentegen om specifieke kennis, is tijdrovend en moet bovendien steeds opnieuw gebeuren als er iets verandert in het applicatielandschap. Een ander voordeel van iPaaS is dat je controle hebt over datastromen tussen de applicaties; als ergens een bericht niet aankomt ontvang je een melding en gaat er geen informatie verloren. Dat lijkt misschien niet belangrijk, maar het kan een behoorlijke impact hebben. Stel je voor dat een grote order van het ERP niet aankomt in het voorraadsysteem. De klant krijgt dan zijn goederen niet en er wordt omzet gemist.

iPaaS vraagt om expertise en neutrale blik

Het selecteren en implementeren van een integratieplatform vraagt om een projectmatige benadering. Dit begint met marktonderzoek en het in kaart brengen van de eigen wensen en behoeften. De iPaaS-leverancier wil laten zien wat diens oplossing allemaal wel niet kan en zal geneigd zijn de klant te vragen: ‘Zeg maar wat je wil hebben’. Terwijl je als klant juist ontzorgd wil worden en verwacht dat een leverancier goed advies geeft. Het inschakelen van een onafhankelijke partij met marktkennis is daarom aan te bevelen. Leveranciers hebben nogal eens de neiging hun oplossing te mooi en te complex te maken. Als Skopos zijn wij dan de partij die een fit-for-purpose oplossing voor de klant bewaakt. Wat daarbij ook meespeelt is dat er op dit moment veel nieuwe en nog onvolwassen oplossingen op de markt zijn. Door onze selectie-aanpak scheiden we direct het kaf van het koren. Ook later in het traject, bij de implementatie, blijft er de waarde van een onafhankelijke partner. Veel iPaaS-leveranciers hebben geen implementatiemethodiek, maar een ontwikkelmethodiek. Dat betekent dat in bijna alle projecten onze hulp nodig is om de extra stap te zetten die nodig is om de iPaaS-oplossing ook goed te implementeren bij de klant.
 
Wilt u echt het verschil maken met uw bedrijfsinformatiesystemen en ook nog eens helemaal klaar zijn voor de toekomst? Een integratieplatform speelt letterlijk en figuurlijk een verbindende rol in uw organisatie. We praten er graag met u verder over. Neem gerust  contact op met ons. Of stel direct uw vraag aan Gerrit Vixseboxse of Vincent Mouwen