“Een project als dit is zó groot en ligt zó ver buiten onze kennis en expertise dat goede begeleiding door externe experts onmisbaar is."

Mepal heeft flinke groeiambities, Skopos helpt die waar te maken

Jarenlang groeide Mepal rustig en stabiel door. Tot 2017. Sinds dat jaar is de omzet van het bedrijf meer dan verdrievoudigd, en de ambitie is om de omzet de komende 5 jaar nóg eens te verdubbelen. Om dat te kunnen realiseren, had het bedrijf nog een grote uitdaging. De processen en systemen vormden namelijk een rem op die gewenste groei. Vandaar dat Mepal op zoek is gegaan naar een ervaren externe partner om hen te begeleiden bij het behalen van de gestelde doelen. Díe partner is Skopos.

Ook verder groeien? Neem contact met ons op!

Contact

Van lunchboxen tot yoghurtbekers en drinkflessen: 80% van de producten van Mepal wordt gemaakt en bij sociale werkplaatsen in het oosten van het land in elkaar gezet. Ook vind je in het assortiment vershoudbakjes in alle soorten en maten, waarmee het bedrijf bijdraagt aan het voorkomen van voedselverspilling. Bovendien zijn de nagenoeg alle producten gemaakt van 100% recyclebaar kunststof en uitermate geschikt om lang mee te gaan. “Bij Mepal ontwikkelen we dus producten waar mens én milieu blij van worden. In 2024 willen we zelfs de B Corp-status behalen – bewijs dat we voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van sociale en ecologische impact”, vertelt Allard Boer, CFO bij Mepal. “Daarnaast staat 2024 in het teken van onze digitale transformatie. Samen met Skopos brengen we onze processen, systemen én mensen naar een hoger niveau, zodat we onze groeiambities kunnen waarmaken.”

Integrale aanpak en draagvlak in de organisatie

“Skopos is gestart met een proces- en informatieanalyse, ook wel de blauwdruk genoemd”, gaat Boer verder. “Eerst hebben we onze huidige situatie onder de loep genomen, daarna hebben we de future state-processen uitgewerkt. Het mooie van de blauwdruk is dat je hiermee holistisch naar je bedrijf kijkt én dat medewerkers er een stem in hebben. Dat zorgt voor een integrale aanpak en tegelijkertijd draagvlak in de organisatie. Want dat mensen mee worden genomen in de veranderingen waar zij mee te maken krijgen, is een belangrijke voorwaarde voor succes.” “We hebben een projectorganisatie opgezet bestaande uit het MT, proceseigenaren en key-users”, vult Skopos-directeur Ruud Haring aan. “Na het afronden van de blauwdruk hebben de proceseigenaren en key-users aan het MT gepresenteerd hoe Mepal in de toekomst gaat werken en wat daar de voordelen van zijn. Vervolgens hebben alle betrokken er hun handtekening onder gezet. Het resultaat: échte commitment.”

Geplande livegang: 1 mei 2025

Op basis van de blauwdruk is de applicatiearchitectuur voor fase 1 gemaakt, met daarin onder meer een ERP-pakket, een PIM/DAM-systeem en ChannelEngine als integratie met de market places. Het bestaande WMS-systeem wordt verbouwd, net als het huidige e-commerceplatform. Een integratieplatform as a service (iPaaS) koppelt alles straks slim aan elkaar. Op 1 mei 2025 moeten alle systemen live zijn én op elkaar aansluiten. Boer: “Zoveel mensen, zoveel meningen. Skopos heeft ons geholpen om consensus te bereiken: ‘Ja, dit zijn inderdaad de systemen die we nodig hebben.’ Vervolgens hebben ze ons geholpen bij de onderhandelingen met leveranciers. Daardoor hebben we scherpe deals gesloten en goede, duidelijke afspraken op papier gezet. Ook hebben ze samen met ons prioriteiten gesteld. Onze drive om er een succes van te maken is heel hoog, maar we moeten de operatie natuurlijk ook draaiende houden. Daarbij is Skopos heel uitgesproken geweest: als je het doet, doe het dan goed en maak dus voldoende capaciteit vrij. Dat advies hebben we ter harte genomen.”

Skopos, de juiste partner voor een digitale transitie

Inmiddels is de implementatie van het nieuwe ERP-systeem in volle gang, is voor het PIM/DAM-systeem het projectplan bijna klaar en is voor het iPaas-platform de proof of concept uitgevoerd. Ook wordt al volop gewerkt aan de verbouwingen van het WMS-systeem en het e-commerceplatform. Haring: “In een impactvolle digitale transitie als deze kunnen wij als Skopos veel waarde toevoegen. We hebben namelijk de juiste mensen in huis om de verschillende fasen in de transitie goed te begeleiden. Zo is Remco Timmermans aangesloten als programmamanager, is Leonique Ariaans de projectmanager voor ERP en iPaas, was Vincent Mouwen betrokken bij de iPaas-selectie en werk ik zelf twee dagen per week mee als solution architect.”

On budget, on time en according to specs

“Niet alleen hebben we een goede culturele fit met Skopos en waarderen we het dat zelfs de directeur de mouwen opstroopt, hun mensen zijn ook enorm ervaren. Er is geen bijltje waar ze niet mee gehakt hebben, en dat is voor ons erg prettig”, aldus Boer. “Een project als dit is zó groot en ligt zó ver buiten onze kennis en expertise dat goede begeleiding door externe experts onmisbaar is. Dankzij Skopos is het project inzichtelijk en voorspelbaar. Onze mensen worden aan de hand meegenomen en bovendien zijn we volledig in control. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onze samenwerking met leveranciers, omdat Skopos als onafhankelijke expert aan onze kant staat. Skopos houdt scherp in de gaten of – en zo ja: waar – we moeten bijsturen. Dit alles geeft geen garantie dat we het project on budget, on time en according to specs kunnen afronden… maar het vergroot de kans wél. En tot nu toe gaat het ontzettend goed.”

Neem nu contact met ons op!

Loop je evenals Mepal tegen de grenzen van je groei aan? Dan denken we graag eens met je mee! Maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak met ons om eens te sparren over de mogelijkheden.

Allard Boer over de groeiambities van Mepal