Van MS-DOS naar moderne MES en ERP systemen
Stel je voor: Je hebt een prachtig MKB-bedrijf, je bent vakspecialist en je wilt dat blijven. Innovatie staat voorop en de markt biedt volop kansen voor groei. Maar de verouderde automatisering die je processen jarenlang ondersteunde, begint nu een obstakel te worden. De software is achterhaald, remt de groei en vormt een serieus bedrijfsrisico.
Dit was de situatie van Kellpla. Daarom kozen zij Skopos om hen te begeleiden bij de selectie en implementatie van nieuwe business software.
Noodzaak voor moderne geïntegreerde bedrijfssoftware
Kellpla, een vooraanstaand familiebedrijf onder leiding van Kim Kelleners, is een van de bedrijven die deze uitdaging herkende. Ze opereerden jarenlang vanuit een DOS-systeem voor hun productie, en gebruikten Excel voor voorraadbeheer, financiën en orderverwerking. Met ambitieuze groeiplannen en de noodzaak om hun ICT-systemen toekomstbestendig te maken, zagen Kelleners en haar managementteam de dringende behoefte aan moderne, geïntegreerde bedrijfssoftware.
Herkenbaar?
Bij veel bedrijven ontbreekt de ICT-expertise of zijn er zorgen over de complexiteit van zo’n verandering. Er zijn veel softwareleveranciers die allemaal de beste oplossing beloven. Maar hoe maak je de juiste keuze? Kun je de juiste vragen stellen? De selectie van een nieuwe ICT-architectuur vraagt niet alleen een financiële investering, maar ook tijd en betrokkenheid van medewerkers. En wat levert die investering uiteindelijk op?
Hulp bij selectie en implementatie van ERP en MES
Kim Kelleners en haar team deden eerst zelf onderzoek, onder andere door softwarebeurzen te bezoeken. Maar voor de daadwerkelijke pakketselectie van ERP en MES én de begeleiding bij de implementatie, klopten ze aan bij Skopos.
Kelleners: “We hadden geen tijd en onvoldoende kennis van dit vakgebied. Skopos bood ons de deskundigheid die we nodig hadden, op een hands-on en pragmatische manier. Hun onafhankelijke blik en ervaring met business software waren van onschatbare waarde.”
Kellpla: Hoogwaardige kunststofoplossingen
De begeleiding door Skopos bestond uit:
1. Inventarisatie
- Wat zijn de huidige en gewenste kritieke productie- en bedrijfsprocessen?
- Hoe ontwikkelen de informatiebehoeften zich in de toekomst per afdeling?
- Wie werken met de nieuwe applicaties, en wat betekent dit voor hen?
- Welke softwarepakketten en leveranciers sluiten aan op onze wensen?
- Hoe organiseren we de implementatie en wat vraagt dit van onze medewerkers?
Tijdens de inventarisatie bleek dat alleen ERP niet voldoende was om de processen van Kellpla optimaal te ondersteunen.
“Skopos keek naar ons volledige applicatielandschap en stelde voor om naast ERP ook een MES-oplossing te implementeren. Het MES-systeem ondersteunt onze productievloer en communiceert rechtstreeks met ons groeiende machinepark en het ERP-pakket.” – aldus Kelleners.
2. Demo-case selectie
Een goede demo case begint bij doorvragen
Henk Dijksterhuis, projectleider bij Skopos: “Het gaat erom dat je als bedrijf specifieke uitdagingen hebt, en wij vragen door om te ontdekken hoe die door de software kunnen worden opgelost.”
Voorbeeldvragen:
- Hoe verloopt een standaardorder (“happy flow”)?
- Hoe wordt een afwijking in planning of productie afgehandeld?
- Hoe wisselen ERP en MES onderling gegevens uit?
Door middel van zorgvuldig samengestelde demo’s beoordeelde Kellpla verschillende aanbieders, waarbij Skopos vooral focuste op kritieke functionaliteiten zoals planning, herplanning en het omgaan met afwijkingen.
Vixseboxse over de aanpak van Skopos
“Je wordt niet overweldigd door alle mogelijkheden. Skopos trekt als het ware de jas van de organisatie aan en combineert dat met hun diepgaande kennis van softwarepakketten. Bij demo’s vragen we door op de cruciale functionaliteiten, zodat we zeker weten dat de oplossingen die voor ons van belang zijn, ook echt goed werken. Door dit soort punten vooraf scherp af te stemmen, voorkom je later problemen en teleurstellingen.” – aldus Vixseboxse.
Kim Kelleners vult aan: “Na het beoordelen van zowel de ERP- en MES-software als de implementatiepartners, hebben we samen met Skopos een definitieve keuze gemaakt. We hebben kritisch bekeken of andere opdrachtgevers tevreden waren met de pakketten en leveranciers. Ook alle interfaces tussen de systemen hebben we zorgvuldig onderzocht.”
3. Implementatie en nazorg
De implementatie van zowel het ERP- als het MES-systeem werd gefaseerd uitgevoerd, waarbij de sleutelrol bij de kerngebruikers lag.
“Onze kerngebruikers waren onmisbaar. Ze kennen de bedrijfsprocessen goed, hebben affiniteit met ICT en communiceren effectief met alle betrokkenen. Het was belangrijk om ze voldoende ruimte te geven om hun rol te vervullen, zonder dat ze overbelast raakten.” – aldus Kelleners.
Om het nieuwe systeem echt te laten ‘leven’ binnen het bedrijf, werd een projectnaam (PINK: Proces INtegratie Kellpla) bedacht, met een bijpassend logo en een duidelijke projectruimte.
Dijksterhuis voegt toe: “We implementeerden stap voor stap. Dit gaf de medewerkers de tijd om vertrouwd te raken met de nieuwe systemen en bracht nieuwe ideeën zoals barcodescanning naar voren, waarmee we verdere optimalisatie kunnen realiseren.”
De cruciale rol van de projectleider
Vixseboxse benadrukt het belang van een goede projectleider: “Als projectleider moet je mensen kunnen enthousiasmeren en de hele organisatie in beweging brengen. Het project bij Kellpla vereiste energievolle mensen die durven aanpakken en kunnen samenwerken met alle lagen binnen het bedrijf. Onze projectleider, Henk Dijksterhuis, is hier met succes in geslaagd.”
Wat heeft het Kellpla opgeleverd?
Dankzij de implementatie van een geïntegreerd ERP- en MES-systeem beschikt Kellpla nu over een bedrijfsbrede oplossing, die direct gekoppeld is aan hun productiemachines. Hierdoor hebben ze meer controle over de kwaliteit en levertijd van hun producten, wat de klanttevredenheid ten goede komt.
De meerwaarde van Skopos
- Toekomstbestendig in kaart brengen van de bedrijfsprocessen.
- Verbeteradviezen en een blauwdruk voor de toekomst.
- Ondersteuning bij pakketselectie en implementatie.
- Zorgen voor een soepele overgang zonder verstoring van de productie.
Na een grondige evaluatie van de ERP- en MES-aanbieders viel de keuze op Microsoft Dynamics NAV met Naviplast (brancheoplossing van Blisss) en E-factory2 van Engel voor MES. De systemen werken naadloos samen en bieden Kellpla de ondersteuning die ze nodig hebben om te blijven groeien.
Over Kellpla
Kellpla is een toonaangevende producent van spuitgietproducten, vervaardigd uit hoogwaardige technische polymeren. Ze leveren aan sectoren zoals consumentenelektronica, machinebouw, de medische industrie en de telecomsector. Dankzij hun flexibele productiecapaciteit kunnen ze een grote variëteit aan eindproducten fabriceren, ondanks het gebruik van een beperkt aantal grondstoffen.
Het familiebedrijf, gevestigd in Venlo en opgericht in 1952, telt ongeveer 35 medewerkers. Kellpla staat bekend om hun betrokkenheid en hechte samenwerking, zowel intern als met hun klanten. Ze zijn ISO-gecertificeerd, wat de hoge kwaliteitsnormen van hun producten bevestigt.
Meer weten?
Wil je, net als Kim Kelleners en haar team, je bedrijfssoftware moderniseren en je bedrijfsprocessen optimaal ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!