Blogs

Ondersteunt de huidige business-software niet meer je bedrijfsdoelstellingen?

Dan ben je wellicht toe aan een nieuw ERP-systeem. Hoe pak je dit dan vervolgens aan? De volgende stappen helpen je op weg!

Ondersteunt de huidige business-software niet meer je bedrijfsdoelstellingen? Dan ben je wellicht toe aan een nieuw ERP-pakket.

Al snel komt de vraag ga ik het zelf doen of ga ik het samen doen met een ervaren partner die deze trajecten 20 keer per jaar doet? Wanneer je er van overtuigd bent dat je zelf de kennis, kunde en ervaring in huis hebt, dan delen we graag dit stappenplan met jou. Volg je dit stappenplan dan doorloop je op een goede manier het proces en kom je tot het best passende ERP-systeem en leverancier.

Stap 1: Visie applicatie-architectuur

Ontwikkel een goede visie op jouw applicatie-architectuur. Dit zorgt voor een goede informatievoorziening en maakt een continue optimalisatie van bedrijfsprocessen mogelijk. Werk als directie, samen met het management, een business-software strategie en IT-roadmap uit. Hiermee krijgt de informatievoorziening van jouw bedrijf voor meerdere jaren de gewenste richting.

Stap 2: Proces- en informatieanalyse

Maak samen met de kerngebruikers een proces- en informatieanalyse. Schrijf gedetailleerd de processen uit waarmee jouw bedrijf zich onderscheidt in de markt. Geef aan wat de gewenste toekomstige situatie en informatiebehoefte is. Maak een gap/ fit analyse van de huidige situatie en een programma van eisen. Beschrijf ook de belangrijkste ICT-uitgangspunten, de applicatiearchitectuur en niet te vergeten de ontwikkeling van jouw ICT-team zelf.

Stap 3: Demonstratiecase

Stel op basis van de proces- en informatieanalyse een offerte-aanvraag en een demonstratiecase op. Maak een short list van geschikte leveranciers en pakketten. De leveranciers geven hun demonstratie aan de hand van deze demonstratiecase. Beoordeel de leveranciers en hun informatiesystemen op alle belangrijke aspecten: van functionaliteit tot gebruikersvriendelijkheid, op de technologie, continuïteit én de kosten. Maar ook op de “klik” met de leverancier, de implementeerbaarheid en de beheerbaarheid van het pakket.

Stap 4: Goed contract

Zorg voor een goed contract met de leverancier waarin verwachtingen duidelijk zijn en commerciële voorwaarden in balans. Een goed contract leidt tot een helder kostenplaatje, duidelijke scope en geen gedoe over wie nu waarvoor verantwoordelijk is. Een goed contract is een wederzijdse commitment en elimineert veel risico’s in de implementatie. Bij het komen tot een goed contract bewijst de proces- & informatieanalyse opnieuw zijn toegevoegde waarde

Wij wensen jouw veel succes bij het mooie ERP-selectieproces

Mocht je toch denken dat er wel heel veel op je af komt wanneer je dit alleen doet. Wil je graag geholpen worden bij dit proces door een ervaren partner? Laat je gegevens dan achter via onderstaande knop of neem direct contact op met Gerrit Vixseboxse, directeur Skopos.