Nieuws

Europese software krijgt de voorkeur

Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor Europese software. In onze recente LinkedIn-poll gaf zelfs 82% van de respondenten aan hierin de voorkeur te geven. Een duidelijke uitslag, en zeker geen toevallige. Want datalocatie, geopolitiek en regelgeving spelen een steeds grotere rol bij IT-beslissingen.

 

 

 

Waarom deze keuze?

De keuze voor Europese software is vaak strategischer dan het lijkt. Organisaties willen grip houden op hun data, zeker weten dat ze voldoen aan Europese wet- en regelgeving, en voorkomen dat ze afhankelijk worden van leveranciers in politiek gevoelige regio’s. Met Europese leveranciers weet je waar je aan toe bent: duidelijkheid over datalocatie, heldere contracten en beter afgestemde compliance. Zeker in tijden van onzekerheid is dat meer dan een prettig idee – het is een voorwaarde voor continuïteit.

Wat merken wij in de praktijk?

Bij Skopos zien we dat dit thema steeds vaker op tafel ligt tijdens softwareselectie. Organisaties willen exact weten waar hun data staat, wie er toegang toe heeft en hoe ze risico’s beperken. Zeker in sectoren met strenge compliance-eisen of internationale ketens is dit geen randvoorwaarde meer, maar een cruciaal aandachtspunt. Softwarekeuze draait dus allang niet meer alleen om functionaliteit of prijs – het gaat om regie, vertrouwen en toekomstbestendigheid.

Wat zegt McKinsey hierover?

McKinsey benadrukt in haar artikel ‘Risk rebalancing: Five important geopolitical-risk questions for CIOs‘ dat CIO’s niet alleen moeten kijken naar prestaties en uptime van systemen, maar óók naar geopolitieke risico’s. Ze adviseren om precies in kaart te brengen:

  • Waar staan je systemen en data?
  • Welke onderdelen zijn cruciaal voor je bedrijfsvoering?
  • Hoe kwetsbaar ben je als een land zijn regels verandert of toegang beperkt?

Volgens McKinsey is het belangrijk om nu al scenario’s te maken en plannen te hebben klaarliggen. Want wie pas actie onderneemt als het misgaat, is te laat.

Wat kun je hiermee?

De voorkeur voor Europese software is dus niet alleen een kwestie van gevoel of loyaliteit. Het raakt de kern van je digitale strategie: hoe houd je controle over je data, hoe blijf je compliant en hoe vermijd je onnodige afhankelijkheid? Door deze overwegingen vanaf het begin mee te nemen in je softwareselectie, voorkom je verrassingen en beperk je risico’s. Dit vraagt om een bredere blik én om samenwerking tussen IT, juridische zaken en de business.

Sparren over jouw softwarekeuzes?

Ben je benieuwd wat deze ontwikkeling betekent voor jouw organisatie? Of wil je eens sparren over de impact van geopolitiek en datalocatie in softwareselectie? Laat je gegevens achter via het formulier – we nemen snel contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op met Gerrit Vixseboxse en Ruud Haring!

Neem contact op