Van beursbezoek naar Business Software Architectuur

Dit artikel is gepubliceerd in Hét Ondernemersbalang

29 en 30 november heeft u weer inspiratie op kunnen doen over business software producten en de dienstverlening. Naast de stands op de beursvloer kon u genieten van de vele lezingen.

Skopos mocht zelf ook een lezing verzorgen. We hebben verteld over : Uw bedrijf over 10 jaar, wat betekent dat voor uw business software, en waar moet u dus in 2017 al mee starten?

De toekomst is er al

Wat we op de beurs herkenden:

 • de mogelijkheden van de pakketten en de connectivity zijn al een stuk verder dan de succesvolle implementaties hiervan in het bedrijfsleven. Implementeren is weliswaar geen ambacht meer, maar is nog verre van een 100% beheerst proces.
 • voor PLM, MES, schedulingpakketten, productconfiguratie en business apps ligt nog een mooie groeimarkt.
  Het gaat dus niet zozeer om nieuwe innovaties, maar vooral om het implementatie. Veel bedrijven implementeren de software slechts beperkt en halen lang niet het onderste uit de kan. Kennelijk zijn de leveranciers ook onvoldoende in staat om deze brug te slaan.

 

Wat we aflezen aan de diversiteit van de aanbieders van de beurs:

 • Er is al een aantal jaren lang meer business software dan alleen ERP. in 2000-2010 vooral bij grote of high-end bedrijven, maar nu ook steeds meer in de praktijk van het middenbedrijf
 • Het is nu dus noodzaak geworden om naar meerdere soorten software te kijken, die in gezamenlijkheid alle bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen.
 • Bij grote bedrijven en high tech bedrijven is kennis over PLM, MES en productconfiguratoren in huis. Maar in het middenbedrijf is er nog een kennisachterstand over de toegevoegde waarde van deze andere software platforms.

 

Naast implementatiekracht ligt hier dus een tweede uitdaging voor de maakindustrie: kennis opdoen van deze andere typen software en beoordelen welke voordelen ze kunnen brengen voor je eigen bedrijf. Vanuit deze tweede uitdaging volgt vanzelf de derde: hoe knopen we deze systemen aan elkaar? Het antwoord op deze vraag is de applicatie-architectuur.

 • Wat is applicatie-architectuur?
 • welke voordelen levert het op?
 • hoe pak je het aan?

In genoemde lezing hebben we antwoord gegeven op deze vragen.

De 3 uitdagingen

Skopos raakt met haar specialisaties de kern van de drie uitdagingen van dit moment:

 1. applicatie-architectuur van business software;
 2. kennis van PLM, MES, productconfiguratie, naast ERP;
 3. verstand van implementeren, en daarmee het onderste uit de kan halen van business software.

Skopos is dus prima uitgerust voor de toekomst; nu onze toekomstige opdrachtgevers nog!

Business Software Award

Leuk was het nieuwe programma-onderdeel over de beste software implementaties van 2016. Deze prijs werd gewonnen door Euramax, waar over meerdere bedrijfsprocessen heen efficiency verbeteringen gerealiseerd zijn, van product configuratie tot marketing & relatiebeheer.

Wilt u ook de business software Award winnen? Laat u begeleiden bij de implementatie door Skopos!