Welk geheim heeft Jasper ontdekt?

Zat je wel in het zelfde overleg?

Ken je dat, je loopt een overleg uit en je zegt tegen je collega dat je het helemaal niets vond. Er is alleen maar gediscussieerd over allerlei scenario’s en ideeën maar er is geen enkel besluit genomen. Je collega vond het wel een heel goed overleg. Hoe dan? Zaten we wel in hetzelfde overleg!? Een antwoord vind je verderop in dit bericht.
 
Binnen Skopos Rendementbouwers zijn we bezig met Management Drives. Met behulp van deze methode leren we de drijfveren van onszelf en van elkaar beter kennen. Klinkt vaag en zweverig? Misschien wel, maar ik ervaar dat het heel verhelderend is om met behulp van een paar simpele handvatten inzicht te krijgen in mijn eigen en iemand anders zijn drijfveren.

Een voorbeeld:

“Pappa, mag ik mijn knuffel?” “Nee, je knuffel is voor in bed en we gaan zo eten.”
 
Ik ben op dat moment bezig om de tafel te dekken omdat we op tijd moeten eten en we hebben met onze dochter afspraken over wanneer ze wel en niet haar knuffel mag (mooi blauw: gestructureerd gepland gedrag, maar ook minder mooi blauw: inflexibel).
 
Maar waarom wil ze eigenlijk haar knuffel? Vaak is daar een aanleiding voor, ze heeft pijn of vindt iets spannend en haar knuffel geeft haar comfort, troost. En valt je op dat ze het heel netjes vraagt?
 
Zou iemand met een andere dominante drijfveer ook zo reageren?
 
Nu is dit een voorbeeld in de persoonlijke sfeer maar wat nu als een collega of teamlid je om iets vraagt dat afwijkt van een vooraf afgesproken patroon. Je kunt direct nee zeggen want dat is niet wat we hebben afgesproken, maar misschien heeft die collega wel een andere motivatie (of drive).

Terug naar dat overleg:

Met inzicht in de verschillende drijfveren begrijp ik beter waarom we het overleg zo verschillend hebben ervaren. Want de perceptie van wat een goed overleg is, is voor iedere kleur anders.
 
Een goed overleg voor alle drijfveren komt op het volgende neer: De voorbereiding was goed en we zijn binnen de tijd gebleven (blauw), er zijn nieuwe ideeën bediscussieerd (geel), met respect voor elkaar en de historie (paars) hebben we iedereen betrokken en ook goed naar elkaar geluisterd (groen). Ook vieren we successen en zijn nieuwe doelen besproken (oranje) op een goed tempo en er zijn besluiten genomen (rood)
 
Welke drijfveren hadden de twee collega’s van het voorbeeld?
 
Voor de helderheid, ik ben niet Management Drives gecertificeerd en bovenstaande is vooral mijn interpretatie van een ontzettend leuke dag onder leiding van Marieke Teela en Harmen Westerterp.
Daarnaast is het niet de bedoeling van Management Drives om je een label op te plakken. Het doel is vooral om je inzicht te geven in de verschillen in voorkeur zodat je daar wat mee kunt.

Samen steeds beter, maar hoe doe je dat dan?

Ik dacht altijd dat het belangrijk is om naast focus op de inhoud ook de mens in het oog te houden. Maar misschien is het geheim wel om alle #drijfveren voldoende aandacht te geven. Met dit in mijn achterhoofd weer een stap verder naar samen steeds beter.
 
Jasper Plantinga, Senior adviseur