“Waardeer het. Repareer het” is de slogan van een nieuwe SIRE-campagne, gericht op Nederlandse huishoudens om spullen minder snel af te danken. Een mooi initiatief, maar we hebben nog een beter idee: richt de volgende campagne op het bedrijfsleven. Hier weet men vaak niet eens welke spullen er überhaupt al in huis zijn. De slogan hebben we al bedacht: “Waardeer het, classificeer het”.
“Wij hebben een wildgroei aan artikelnummers!”, horen wij klanten in een Engineer-to-Order (EtO) bedrijf vaak zeggen. Wij vinden dit logisch: zonder een eenduidig productbeleid, gebaseerd op gestructureerde informatie in een PLM (Product Lifecycle Management) systeem ontstaat zo’n situatie op een gegeven moment. Vaak is het in deze bedrijven zo dat ontwerpers nieuw te ontwikkelen producten afleiden van bestaande producten en/of baseren op eerder uitgevoerde projecten. Steeds weer grijpt men terug op een project of product dat al bestaat en het meest lijkt op wat de klant deze keer vraagt.
Allemaal hetzelfde, maar nét even anders
Vaak gebeurt dit jaar in, jaar uit. Zo ontstaat een veelvoud van producten die allemaal van elkaar zijn afgeleid. Ze lijken ook behoorlijk op elkaar, maar zijn allemaal nét weer even anders. Wordt het verhaal hier al herkenbaar? Want misschien is dit ook wel precies wat er in uw bedrijf gebeurt. En houd dan nog maar eens het overzicht. Voor gepokte en gemazelde medewerkers – zelfs degenen met een uitstekend geheugen – is dit al lastig genoeg. Maar zeker als er nieuwe mensen in dienst treden, die niet weten dat een soortgelijk product al eens ontworpen is, zal de neiging bestaan (deel)producten opnieuw te ontwerpen.
We gooien in Nederland te veel waardevolle spullen weg. Niet voor niets is dit de inzet van de nieuwe SIRE-campagne (‘Waardeer het. Repareer het’). Deze campagne is gericht op onze huishoudens, waarin we onze elektrische apparaten en kleding veel te snel afdanken. In het bedrijfsleven zijn we eigenlijk nog een stukje erger. Perfect passende oplossingen worden genegeerd ten faveure van het wiel steeds maar opnieuw willen uitvinden.
Heeft uw bedrijf een PLM-uitdaging?
Het moge duidelijk zijn dat juist het hergebruiken van bestaande ontwerpen een enorm kostenbesparende mogelijkheid is. Een nieuw product ontwerpen is dan immers onnodig. Ook is er geen noodzaak voor een nieuwe werkvoorbereiding, bij de productie zijn de kinderziekten er al uit en het product is al getest en kwalitatief goed. De nogal logische conclusie: alles wat u niet hoeft te ontwerpen, moet u ook vooral niet ontwerpen. Hergebruik!
Hergebruik veronderstelt echter wel dat u de eerder gemaakte productontwerpen kunt vinden. Dat is vaak al een uitdaging op zichzelf. De ontwerpen moeten geclassificeerd zijn, zodat een overzicht ontstaat welke productvarianten het bedrijf al heeft. Is dit eenmaal op orde, dan ontstaat meestal ook een gezonde discussie rondom het productbeleid. Welke productvarianten willen we eigenlijk wel of juist niet voeren? En dit vereist weer inzicht in de variatie aan klantwensen.
Stel een systeemengineer aan
Het aanstellen van een systeemengineer of -architect kan u helpen. Deze functionaris werkt vanuit het geschetste overzicht van productvarianten. Hij helpt te bepalen welke deelproducten herbruikbaar zijn voor een nieuwe opdracht en welke opnieuw naar de tekentafel moeten. De systeemengineer ‘bevriest’ de hergebruikte deelproducten en zet deze op de stuklijst, zodat deze niet onnodig aangepast worden.
Voor alle hergebruikte deelproducten zet u uw ontwerpers dus bewust op non-actief. Want alles wat u hergebruikt, daar moet u vanaf blijven. De ontwerper kan daar overigens niets aan doen; wanneer deze iets in zijn handen krijgt, gaat hij het veranderen. Dat is immers ook waar hij voor is aangenomen. Wij willen ook zeker niet negatief doen over diens werk. Maar wel een punt maken. Namelijk dat de aanwezigheid van een PLM, een goed overzicht en een duidelijk productbeleid gunstig is. Omdat de ontwerper zich dan juist kan concentreren op het ontwikkelen van écht nieuwe producten. Maar dan wel alleen waar nodig.
Wanneer we het hebben over nieuwe producten komt ook de E-BOM en de M-BOM om de hoek kijken. Zonder PLM is chaos nooit ver weg. In de blog “E-BOM? M-BOM? Duizend bommen en granaten!” beschrijft Peter op welke manier beide stuklijsten simpel en overzichtelijk te onderhouden zijn, met een PLM-systeem.
Meer weten? Lees hier verder over onze PLM-diensten. Of stel direct uw vraag aan Peter Marijnen.