Door de crisis hebben veel bedrijven met achterstallig onderhoud te maken op het gebied van ICT. En in de crisistijd verlieten veel kerngebruikers de organisatie of werden ze blijvend opgeslokt door de waan van de dag. Terwijl de bedrijven qua innovatie feitelijk hebben stilgestaan, ontwikkelde de ICT branche sterk door. Steeds meer gebeurt in de cloud en denk ook aan de andere IT-megatrends. Bovendien is ERP niet meer zo onaantastbaar als het ooit was. Vroeger wilden we één systeem met allerlei functionaliteiten. Tegenwoordig bestaan er allerlei apps die onderling communiceren, waardoor ERP minder nodig is en straks misschien de dinosaurus is in een moderne wereld.
Onderscheiden met apps
Standaardisatie is belangrijk om met ERP te kunnen werken zonder additionele software of maatwerk. Maar je kunt niet alles standaardiseren. Anders standaardiseer je ook je concurrentievoordeel weg. Bijvoorbeeld wanneer een speciale prijsstructuur heel belangrijk is omdat je in een business zonder onderscheidende producten en met kleine marges werkt. ERP is een commodity geworden, waar steeds minder leveranciers van zijn overgebleven. Met ERP alleen win je de concurrentiestrijd dan ook niet. Het is noodzakelijk, maar niet voldoende om het verschil te maken. Dáár zorgen specialistische functionaliteiten en business apps voor, zeker wanneer je deze steeds beter en slimmer koppelt. Denk aan apps voor transport, -douane/export, -slimme planning, -retour afwikkeling of -roosterplanning. Gebruikers willen gewoon het gevoel hebben dat ze met één systeem te maken hebben. Daardoor worden business apps en grotere applicaties als PLM, MES en CRM een serieuze aanvulling en concurrent van ERP. De ERP-markt kan het nog wel eens heel moeilijk gaan krijgen door de betere apps en de betere connectivity.
Vernieuwing is noodzakelijk
Dit alles betekent overigens niet per sé dat bedrijven massaal ERP vaarwel zeggen en met de nieuwste apps en cloud systemen aan de slag gaan. De server in de eigen serverruimte kun je doorgaans ook niet in één klap overboord gooien als er nog andere systemen op draaien. Bovendien zijn vaak allerlei aanpassingen gedaan aan de systemen om ze te optimaliseren.
Het ontvlechten van de applicatie-architectuur is niet eenvoudig, maar niets doen is geen optie meer. Jarenlang uitstel van ICT-vernieuwingen gaat zich onherroepelijk wreken; je moet als ondernemer bijblijven.
Vernieuwing is noodzakelijk voor continuïteit en groei. Daarom helpen wij bedrijven om slimme ICT-keuzes te maken en door systemen makkelijker implementeerbaar te maken. De “big bang” wordt wat minder “big”, waardoor de appel waar zij doorheen moeten bijten iets minder zuur is en de nasmaak een stuk zoeter. Keuzes worden bewuster gemaakt, waardoor de IT-systemen niet je handboeien worden, die je de handelingsvrijheid in de toekomst ontnemen.
Risico’s verkleinen
Cloud computing, waar steeds meer ICT bedrijven en hun opdrachtgevers gebruik van maken, vraagt om de bescherming tegen IT security risico’s. Er worden allerlei ‘overvallen’ gepleegd, zoals DDoS-aanvallen of Ransomware, en de risico’s nemen snel toe. Zo kennen ook veel toepassingen op het gebied van IoT (Internet of Things) nog een slechte beveiliging. Zelfs via het ip-adres van je hypermoderne babyfoon, broodrooster of auto komen kwaadwillenden op het netwerk terecht, met alle gevolgen van dien. Ook dat moet je dus meenemen als je overweegt je applicatie-architectuur te vernieuwen. Wij ondersteunen daar graag in. Zoals we, na het ontwerpen van de applicatie-architectuur, ook helpen bij de selectie van bijvoorbeeld ERP-systemen en de contractering. Bij deze contractering besparen we veel geld voor onze opdrachtgevers en beperken we de risico’s. We focussen hierbij ook op prestatieafspraken, duidelijke verantwoordelijkheden en het voorkomen van meerwerk. Want ook daarin schuilen risico’s: de leveranciers doen contractering en implementatie 10x per jaar en u (hopelijk) eens in de 10 jaar.
Meer weten over hoe we uw bedrijf kunnen helpen moderniseren? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek of quick scan van uw business software.
Gerrit Vixseboxse, directeur Skopos