De verschillen tussen de Engineering BOM en de Manufacturing BOM in een maakbedrijf kunnen de gemoederen flink bezighouden. Zeker als revisies in de ene ‘Bill of Materials’ (BOM) leiden tot chaos, frustratie en extra werk aan de andere BOM. Toch is er een manier om beide stuklijsten simpel en overzichtelijk te onderhouden, met een PLM-systeem.
“Duizend bommen en granaten!” Het is de karakteristieke uitspraak van Kuifjes beroemde metgezel Kapitein Haddock. Een nogal opvliegend karakter, die bekend staat om zijn scheldkanonnades. Het verschil tussen de E-BOM en de M-BOM zal hij waarschijnlijk niet kunnen duiden (anders dan de talrijke soorten scheepsmunitie), maar wie de begrippen wél kent zal zich ongetwijfeld wel eens Kapitein Haddock wanen: “Duizend bommen en granaten!”
E-BOM en M-BOM, chaos is nooit ver weg zonder PLM
Neem als voorbeeld een fietsfabriek, die werkt met verschillende productielocaties in verschillende landen. Al deze fabrieken werken vanuit hetzelfde ontwerp (E-BOM), maar hebben waarschijnlijk behoefte aan een eigen M-BOM. De M-BOM is gebaseerd op de E-BOM, maar zal op bepaalde punten ervan afwijken. Zo kan het ruwe materiaal niet zijn toegevoegd aan de E-BOM, omdat de ontwerp-afdeling niet weet uit welk ruw materiaal het product gemaakt gaat worden in de verschillende fabrieken. Dit ruwe materiaal staat dan wel op de M-BOM. Ook kunnen stuklijstniveaus uit de E-BOM ontbreken in de M-BOM – zogeheten ‘phantoms’ – omdat montage meerdere stuklijstniveaus in één montagestap monteert. Ook dit kan dan weer per fabriek verschillen. Per fabriek bestaat dus een andere M-BOM, toegespitst op de manier van werken. Het zal u dan niet verbazen dat, met al deze stuklijsten, er snel chaos ontstaat wanneer er wijzigingen nodig zijn die gevolgen hebben voor de verschillende BOM’s. Zeker als deze handmatig worden verwerkt.
E-BOM en M-BOM, maak de bommen snel onschadelijk
Zo’n situatie roept bij de betrokkenen zeker een bepaald ‘Kapitein Haddock’-gevoel op. Terwijl dit eigenlijk volledig onnodig is. PLM-systemen helpen immers om die duizenden bommen en granaten snel onschadelijk te maken. De verschillende stuklijsten kunnen simpel en overzichtelijk onderhouden worden, omdat PLM-systemen de verschillen tussen E-BOM en M-BOM’s bijhouden en overzichtelijk maken. Zo kunt u de samenhang bewaren, ook na tientallen of honderden revisies.
Loop geen risico!
Het is dus mogelijk om een E-BOM ÉN een M-BOM te hebben en niet te hoeven vechten om de stuklijst tussen ontwerp en productie als u maar één stuklijst hebt. “Bommen en granaten”.
Bommen wel dus, granaten niet nodig met PLM!
Raakt u er langzaam maar zeker van overtuigt dat een PLM-systeem een goede oplossing is? Waar begin je dan? Peter vertelt het u in zijn blog “PLM: Technology push vs. Market pull”
Meer weten over PLM? Lees verder over de kansen die te benutten zijn met een goede PLM-visie.
Of neem vandaag nog contact met ons op en stel uw vraag aan Peter Marijnen.